Εν αρχη ην ο Λογος ή, το μηλο ??


      
   Τι σημαίνουν οι λέξεις κάθε φορά που τις χρησιμοποιούμε? Γιατί υπάρχουν τόσες διαφορετικές γλώσσες? Ποιός όρισε τα ονόματα στα πράγματα? Η γλώσσα, το θαυμάσιο εξελικτικό εργαλείο της νόησης, αυτο-ελέγχεται με οξύμωρο τρόπο, δηλαδή μέσα απο τα ερωτηματικά και τις σκέψεις ό,σων την χρησιμοποιούν, για να προσδιορίσει τις συνθήκες, τις χρήσεις και τις ικανότητές της. Με ποιό τρόπο η γλώσσα έχει πρόσβαση στην γνώση?

       Το βιβλικό παράδειγμα της Γέννεσης διχάζει την κρίση μας ανταπαραθέτοντας στην εξ αποκαλύψεως γνώση τη περιγραφή του πρωπατορικού αμαρτήματος που διαμορφώνει τους ψυχολογογικούς μηχανισμούς της ενσυνείδητης γνώσης. Το μήλο της Εδέμ συμβολίζει το καρπό της γνώσης που προσφέρεται στον άνθρωπο μαζί με την εμπειρία της γεύσης του. Το βιβλικό φρούτο αποτελεί συνεπώς, μια αισθητηριακή μεταφορά για τους τρόπους -σε αυτή την περίπτωση, γευστικό- που η γνώση μας προσφέρεται.   
      Οι απορίες μας δεν προκαταλαμβάνουν την θέση της αλήθειας  γιατί διαθέτουν τον ενθουσιασμό του ταξιδιώτη σε πρωτόγνωρα μονοπάτια με παλιότερους και νέους συνοδοιπόρους...

    Το εργαστήριο "Το σώμα των λέξων" δημιουργήθηκε με την παραπάνω ανάγκη, αφτιασίδωτη, το 2016 και αναπτύσσεται σε μια συστηματική δράση συζήτησης, διάδρασης και δημιουργικότητας..   
   
 

Σχόλια