ΗΧΟΣ/ΓΛΩΣΣΑ- ΝΕΑ ΕΝΟΤΗΤΑ



               Το "Σώμα των Λέξεων" επιστρέφει με την ενότητα του ήχου το Σάββατο 4 Μαίου 2019 στον φιλόξενο χώρο του Καλλιτεχνικού Οργανισμού TAFtheartfoundation στο Μοναστηράκι. Η συντονίστρια της ενότητας Άννα Παγκάλου, mezzo soprano/voice performer με τον μουσικό συνθέτη και εκπαιδευτικό Ανάργυρο Δενιόζο θα μας ξεναγήσουν στον κόσμο των συμβόλων και στην αντιστοιχία που καταγράφεται ανάμεσα στα γράμματα και στις νότες. Η γλώσσα αποκτά την μελωδικότητα της μουσικής για να εκφράσει τα νοήματά της και τα γλωσσικά σύμβολα συνθέτουν τις σκέψεις και τις ιστορίες διαφορετικών αφηγητών. 
 Το πρόγραμμα αποτελείται από τρία τμήματα: 
Στο πρώτο μέρος ο Ανάργυρος Δενιόζος θα παρυσιάσει βασικές ιδέες και αρχές της χρήσης της γραφής στην μουσική. Θα μιλήσουμε για σύμβολα καταγραφής, για την χρήση τους από τις δύο όψεις – της Φαινομενολογίας και του Δομισμού,- την συνάρτηση τους με το μουσικό υλικό και τις παραμέτρους του, την δημιουργία αντιληπτικών και νοητικών δομών/μορφών. Θα δοθούν παραδείγματα και θα γίνει ανάλυση εφαρμογών, με αφετηρία, ιδίως, το έργο του John Cage, Songbooks.  Θα δερευνηθούν επίσης τακτικές υλοποίησης των αντίστοιχων μουσικών παραδειγμάτων. Ακολουθεί στο δεύτερο μέρος η βιωματική άσκηση της  Άννα Παγκάλου. Κατά την διάρκεια της άσκησης θα διδαχθεί η τεχνική της χρήσης της φωνής  πάνω στον πλούτο των ήχων που μπορούν να παραχθούν από την απλή χρήση των φωνηέντων και των συμφώνων. Η προσέγγιση του ήχου θα γίνει μέσω της Ανατομίας για την κατανόηση των εσωτερικών χώρων αντήχησης και της Φυσικής για την κατανόηση των συχνοτήτων και της μετάδοσης του ήχου. Τα στοιχεία αυτά θα γίνουν εργαλεία κατανόησης για την παραγωγή από τους συμμετέχοντες μίας ηχητικής συχνότητας κατά την εκφορά ενός φωνήεντος. Οι ίδιοι μετά την κατανόηση της εκφοράς των φωνηέντων θα εισαχθούν στην χρήση και στη λειτουργία των συμφώνων όπως επίσης στην ηχοποιητική τους ποιότητα η οποία θα λειτουργήσει ως ηχητικό υλικό για την ερμηνεία των γραφικών παρτιτούρων. Οι προσκεκλημένοι του εργαστηρίου θα αποκτήσουν πρόσβαση στην ισοδυναμία και στην μετατροπή των φυσικών ήχων σε γραμματικά σημεία προκαλώντας μια δημιουργική σύνθεση.
Στο τρίτο μέρος πραγματοποιείται συζήτηση – αποτίμηση με τον Ανδρέα Λεβισιανό (μαέστρο, συνθέτη - σύνδεση μέσω Skype με Λονδίνο). Το εργαστήριο ολοκληρώνεται με συνολική συζήτηση ανάμεσα  τους εισηγητές και τους συμμετέχοντες. 
H  συνολική διάρκεια του εργαστηρίου είναι πέντε (5) ώρες. Τα υλικά του εργαστηρίου περιλαμβάνονται στο κόστος συμμετοχής. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας: info@labirintoculturacivilta.org 

        Με την ευγενική υποστήριξη
           
         

Σχόλια