ΑΦΗ/ΓΛΩΣΣΑ-ΝΕΑ ΕΝΟΤΗΤΑ

Το εργαστήριο "Σώμα των Λέξεων" επιστρέφει με την ενότητα της Αφής το Σάββατο 1 Ιουνίου 2019 στον φιλόξενο χώρο του Καλλιεχνικού Οργανισμού TAFtheartfounadtion στο Μοναστηράκι. Επικεντρωνόμαστε στις ψυχολογικές, πολιτισμικές, επιστημονικές και αισθητικές θεωρήσεις της απτικής εμπειρίας όπως εκφράζεται στο αποτύπωμα του χεριού.

Το πρόγραμμα αποτελείται από τρία μέρη: 

Στο πρώτο μέρος η ψυχολόγος/εκπ. art therapist Νένα Σαμιώτη μας προσκαλεί να πειραματιστούμε βιωματικά με τις εικαστικές δυνατότητες του απτικού αποτυπώματος και του χεριού ώστε να αναδειχθεί, αφενός, η σχέση μεταξύ γραφής-αφής-τέχνης και να προταθούν, αφετέρου, οι ψυχοδυναμικές πτυχές της προσέγγισης. Οι συμμετέχοντες ασκούν τα χέρια τους στην διάρκεια της βιωματικής άσκησης σαν εργαλεία α-συνείδητης γραφής που αργότερα θα μορφοποιηθεί στην επιφάνεια πλαστικών υλικών όπως ο πηλός. Με αυτό τον τρόπο η προλεκτική αισθητηριακή εμπειρία της αφής αναδύεται στην μάζα της πλαστικής ύλης, σαν απτικό αποτύπωμα, προκαλώντας ένα αποτέλεσμα εικαστικό και συνάμα αυτοβιογραφικό.
Ακολουθεί συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων και της εκπαιδεύτριας σχετικά με την βιωματική εμπειρία τους και τα παραγόμενα έργα τους. 
Στο δεύτερο μέρος, το αποτύπωμα και η μορφή του χεριού προσεγγίζονται μέσα από τη συμβολική ή μεταφορική χρήση τους όπως διατυπώθηκαν μέσω ποικίλων λατρευτικών δοξασιών, τελετουργιών και θεραπευτικών διαδικασιών, της χειρομαντείας, της αλχημείας κ.α. από τους αρχαίους πολιτισμούς έως και σήμερα, μέσω της τέχνης. Παράλληλα, εξετάζεται η νεότερη επιστημονικοφανής διαγνωστική προσέγγιση μέσω των ανθρωπομετρικών ταξινομικών συστημάτων και συγκεκριμένα της χειρολογίας, όπως προτείνεται από το έργο της ψυχοθεραπεύτριας, σεξολόγου και χειρολόγου* Charlotte Wolff [1897-1986]. Η Wolff ασχολήθηκε σε νεαρή ηλικία με τη φιλοσοφία και την  ποίηση και σπούδασε ιατρική. Κατά την διάρκεια του πολέμου κατέφυγε στην Γαλλία και μετά στην Αγγλία όπου ασχολήθηκε με τη μελέτη χεριών στα νοσοκομεία και σε ψυχιατρικά ιδρύματα  και έγραψε διάφορα βιβλία υποστηρίζοντας την ανάλυση των χεριών ως δείκτη του τύπου προσωπικότητας. Τα δημοσιευμένα ευρήματά της συγκλίνουν με τις βιολογικές ανθρωπομετρικές έρευνες για τη διαπίστωση φυλογενετικών χαρακτηριστικών στα απτικά αποτυπώματα επιλεγμένων ομάδων.
Στο τρίτο μέρος η συλλέκτρια/ιστορικός τέχνης Maria Grazia Pàntano σχολιάζει την εκφραστικότητα και τους συμβολισμούς του χεριού στην τέχνη με αναφορά τις σπουδές του Αναγεννησιακού Leonardo da Vinci και του μεταγενέστερου γλύπτη/εικαστικού Auguste Rodin. Το χέρι στην μεταφυσική και στην ανατομική διάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης.
H  συνολική διάρκεια του εργαστηρίου είναι πέντε (5) ώρες. Τα υλικά του εργαστηρίου περιλαμβάνονται στο κόστος συμμετοχής. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας: info@labirintoculturacivilta.org .   

με την ευγενική υποστήριξη 





Σχόλια